Kuinka tehdä parempaa yhteistyötä oman mielen kanssa?

Mieli tekee tarkasti ja yksityiskohtaisesti juuri niin kuin se luulee sinun haluavan tehdä. Jos löydät itsesi tekemässä asioita, joita et oikeasti halua, et tee yhteistyötä mielesi kanssa. Tässä ovat kolme tapaa tehdä yhteistyötä:

Ensimmäiseksi: Mieli on rakennettu toimimaan kohti mielihyvää ja pois kivusta. Tämä ohjaa ihmisiä toimimaan niin kuin he toimivat ja on henkiinjäämisen ehto tällä planeetalla. Tähän perustuu esimerkiksi mielihyvän hakeminen ostoksia tekemällä nykypäivän kulutusyhteiskunnassa.

Toiseksi: Se tapa, jolla ajattelet asioista, on kiinni vain kahdesta asiasta: kuvista, joita teet mielessäsi, ja sanoista, joita sanot itsellesi. Esimerkiksi lentokoneessa toinen matkustaja näkee itsensä jo aurinkorannalla ja on hymy huulilla, kun toinen matkustaja hikoilee kylmää hikeä ja näkee mielessään lentokoneen putoamassa ja murskautumassa maahan. Jotta voit tehdä yhteistyötä mielesi kanssa, nämä kuvat ja sanat on vaihdettava niihin asioihin, joita oikeasti haluat.

Kolmanneksi: Mieli rakastaa kaikkea, mikä on tuttua. Mieli on ohjelmoitu käymään läpi yhä uudestaan asioita ja tapoja, jotka ovat tuttuja. Tämän vuoksi me uraudumme koiratreeneissä helposti.


Lähde: Marisa Peer, TEDx KCS

Positiivissävytteinen tilauslista

Olet ehkä kuullut joskus kokeen tai kilpailun jälkeen jonkun mainitsevan, että ”onpahan taas vikalista, jota treenata”. Sellainen lista on tosi hyödyllinen jatkoharjoituksissa, että tulisi oikeasti harjoiteltua niitä asioita, joita koira tarvitsee tehdäkseen paremman suorituksen. Vikalistan heikkous on kuitenkin se, että lista on negatiivissävytteinen: seuraamisessa koira edisti ja äänteli, istumisessa koira vilkuili maisemia ohjaajan palatessa luokse, luoksetulo oli löysä ja hidas jne. Tämä sävy aiheuttaa aivoissamme negatiivista suoritusstressiä ja turhaumaa.

Meidän kannattaisi tehdä parempaa yhteistyötä aivojemme kanssa, jotta voisimme ajatella rakentavammin, kannustavammin, innostuneemmin, sekä toimia ja harjoitella tietoisemmin ja saavuttaa laadukkaampia harjoituksia uuvuttavan suorittamisen sijasta. Tämän vuoksi vikalistaa parempi työkalu on tilauslista. Se on positiivissävytteinen, yksityiskohtainen lista asioista, joita halutaan luoda omaan koe- ja kilpailusuoritukseen. Esimerkiksi seuraamiseen lisää rauhallisuutta ja keskittyneisyyttä, istumiseen lisää tarkkaavaisuutta ohjaajaa kohti ohjaajan palatessa luokse, luoksetuloon lisää voimaa ja halua haastaa ohjaaja leikkimään, jne. Tilauslista on suunnattu omalle mielelle. Mieli tekee tarkasti ja yksityiskohtaisesti juuri niin kuin se luulee sinun haluavan tehdä. Tilauslistassa tilaan mieleltäni ajatuksia, mielikuvia ja tekoja, jotka motivoivat ja tukevat harjoitusten ja suoritusten hyvää laatua.

Koirankouluttaja – muista itsesi motivointi

Me koirankouluttajat olemme hyvin perehtyneitä tapoihin, joilla voimme motivoida koiriamme harjoituksiin, kokeisiin ja kilpailuihin. Mutta oletko koskaan miettinyt, miten saisit itsesi motivoitua toimimaan paremmin, kehittymään kouluttajana ja harjoittelemaan laadukkaammin? Mieti niitä harjoituksia, joista et niin välittäisi tai tuntuu, että seinä on vastassa, eikä kehitystä tapahdu. Huomaatko, että ajattelet kyseisestä harjoituksesta negatiivisesti? Mielesi kuulee nämä itsellesi sanotut sanat ja se luulee, ettet halua tehdä tätä harjoitusta. Mieli aiheuttaa sinussa viivyttelyä ja välttelyä. Mieli kuulee hyvin tarkasti ne sanat, joita sanot itsellesi. Esimerkiksi jos ajattelet, että ”olen täysin uupunut, en jaksa enää ja olisipa kiva saada viikon loma just nyt”, mieli kuulee sen ja aiheuttaa sinulle flunssan, jolla jäät kotiin viikoksi sänkyyn.

Jotta saat itsesi tekemään tarvitut harjoitukset ja jopa nauttimaan niistä, vaihda ne sanat, joita sanot itsellesi, esimerkiksi ”minä haluan harjoitella tätä”, ”minä valitsen harjoitella”, ”minä valitsen tehdä tästä liikkeestä todella näyttävän”. Tämä ei ole vain positiivista ajattelua, tämä on yhteistyön tekemistä oman mielen kanssa. Jos et ole saanut sitä, mitä haluat, et ole tehnyt oikein yhteistyötä mielesi kanssa. Koska mieli pyrkii aina kohti mielihyvää, on tärkeää ajatella harjoituksesta hyvää.

Laadukasta harjoittelua

Laadukkaan harjoituksen avain on tietää itse hyvin yksityiskohtaisesti, mitä haluaa, miltä itselle optimaalinen liike visuaalisesti näyttää ja emotionaalisesti tuntuu. Tämä on mielen uudelleen ohjelmointia. Ei siis vikalistaa, vaan mieluummin tilauslista. Kun nämä asiat ovat omassa mielessä selvillä, tehdään selvitystyötä ja löydetään itselle ja omalle koiralle sopivat työkalut ja tavat saada aikaiseksi haluttu lopputulos. Laadukas koirankoulutus on paljolti myös yhteisöllistä toimintaa. On suuri rikkaus saada oppia erilaisia koulutustapoja ja käydä konsultoimassa eri kouluttajia ja harjoitusryhmiä.

Lisää mielihyvätekijöitä harjoitteluun. Mitä enemmän et välitä jostakin harjoituksesta itse, sitä massiivisempaa mielihyvää sinun on luotava harjoitteluun itseäsi varten. Esimerkiksi jos ”inhoat” tottelevaisuuden harjoittelua ylipäätään, mutta jotkut temppuharjoitukset ovat kivoja, niin lisää temppujen tekemistä tottelevaisuusharjoituksen sisälle runsain mitoin.

Parempi yhteistyö oman mielen kanssa.
Kuva Titta Järvenpää

Jos puhtaan, onnistuneen suorituksen tekeminen tai menestyminen kokeessa tai kilpailuissa tuntuu vieraalta, tee ajatuksesta itsellesi tuttua. Näe itsesi ja koirasi tekemässä oikein niin monta kertaa, että näistä ajatuksista tulee mielellesi tuttuja. Tähän perustuu myös mielikuvaharjoittelu eli visualisointitekniikka, jossa muodostetaan mielikuva halutusta lopputuloksesta ja toistetaan mielessä tätä mielikuvaa.

Nosebo ja plasebo – pahenne ja paranne

Nosebo (pahennevaikutus) ja plasebo (parannevaikutus) tarkoittavat molemmat hoidon aiheuttamaa lumevaikutusta. Nosebo-ilmiössä ihmisen kielteiset odotukset tuottavat haitallisia fyysisiä vaikutuksia ihmiselle itselleen, esim. lumelääkettä saanut henkilö voi uskoa kärsivänsä lääkkeen sivuvaikutuksista. Noseboa ovat myös kirous, manaus ja pahat ennustukset, kun ne vaikuttavat henkilöön haitallisesti. (Lähde: Wikipedia)

Koiraharrastuksessa noseboa ovat vikalista, vikojen ja epäonnistumisten pelko, ”mitä muut musta ajattelee” pelko, itseä kritisoivat ja alas painavat ajatukset, itsensä vähättely ”en osaa”, ”en ole sellainen onnistuja”, ”en uskalla”, ”ei meistä ole niin pitkälle”.

Plasebo tarkoittaa lääkevalmistetta, jonka teho perustuu lumevaikutukseen. Plaseboa on siis henkilön uskominen siihen, että lääkevalmiste tehoaa ja tästä syystä henkilössä näkyy parantava vaikutus fyysisesti ja henkisesti, vaikka lääkkeessä ei olisi yhtään vaikuttavaa lääkeainetta. (Lähde: Wikipedia)

Koiraharrastuksessa plaseboa voisivat olla kouluttajan uskominen itseensä, omiin kykyihinsä, koiransa kykyihin, harjoittelun laadukkuuteen, tuloksien saavuttamiseen, ihmisten ja harrastusyhteisön hyvyyteen, yhteistyöhön ja kaikkeen sellaiseen, joka parantaa ohjaajan ja koiran hyvinvointia ja onnistumista sekä fyysisesti että henkisesti. Se, miten hyvin teet yhteistyötä mielesi kanssa, näkyy varmasti myös sinun ja koirasi yhteistyössä.